Novosti

Četvrtak, 12 Svibanj 2016 00:00

Kamere i u industrijskoj zoni na Kukuljanovu

„Video nadzor pokrit će prometnicu ispred trgovačkog centra Pevec, gdje se dnevni promet kreće između sedam i devet tisuća vozila“ 

Županijski savjet za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije lani je proveo projekt provjere kontrole brzine pomoću multitargeting radarskog uređaja za nadzor prometa Cordon koji mu je ustupila tvrtka Metis, generalni zastupnik tvrtke Simicon, proizvođača uređaja za automatski nadzor prometa.
Uređaj je bio instaliran na Krnjevu, na Novoj cesti, u neposrednoj blizini toplane Energa.
Analiza ponašanja sudionika u prometu je izrađena na temelju podataka prikupljenih tijekom travnja 2015. godine. Rezultati projekta doprinijeli su bržoj uspostavi automatskog nadzor prometa u Rijeci koju je MUP uveo početkom rujna 2015.

Kamere discipliniraju

Do inicijative na Krnjevu, koja je rezultirala odgovornijem ponašanju vozača u prometu, automatski nadzor prometa u Primorsko-goranskoj nije postojao. Jedini subjekt koji temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama provodi nadzora prometa, vozila, vozača i drugih sudionika u prometu bili su policijski službenici koji te poslove u pravilu obavljaju neposrednim nadzorom na cestama. Uređaji koje koriste vezani su uz voljni moment samih djelatnika, bez automatskog detektiranja kažnjivih radnji i bez automatskog procesuiranja počinitelja, pa i pored napora koji se ulažu u takav način

djelovanja, rezultati nisu na razini zemalja koje u djelovanju koriste automatske sustave. Uvođenjem takvog sustava te njegove provjere u praksi želi se dobiti struktura ponašanja vozača u prometu, odnosno potaknuti pozitivne promjene.
Iz tih razloga Županijski savjet odlučio je u 2016. godini nastaviti pilot projekt automatskog nadzora prometa na način da se provede i na prometnicama izvan Grada Rijeke. Odabrana je županijska prometnicu Ž 5205 koja prolazi kroz Industrijsku zonu Bakar na Kukuljanovu. Kamera će se postaviti ispred centra Pevec. Iskustveno, radi se o jako dobroj lokaciji, jer je opterećenost prometnice između sedam i devet tisuća vozila dnevno.

Provjera registracija

Provedbom projekta prvenstveno se želi utvrditi poštivanje ograničenja brzine na nadziranom djelu prometnice, broj vozila koja prolaze prometnicom sa raščlambom obzirom na državu i regiju registracije. Projektom se želi utvrditi koliko su ugroženi pješaci na pješačkom prijelazu u zoni nadzora, utvrditi koliko je često oduzimanje prednosti prolaska (mjesto nadzora raskrižje sa prilaznom cestom tvrtki Vargon, gdje je moguće zonu nadzora podesiti sa nadzorom obilježenog pješačkog prijelaza i spomenutog raskrižja. Temeljem dobivenih podataka od MUP-a obavit će se provjera valjanosti registracije za svako vozilo registrirano na području Hrvatske.
Iz dobivenih podataka, koji će se prikupiti tijekom svibnja 2016. godine, izradit će se detaljna analiza. Dobiveni rezultati prezentirat će se odgovornim institucijama s preporukom poduzimanja potrebnih mjera.

Tekst i fotografija: Novi list - prilog "Žmigavac"