Novosti

Nedjelja, 12 Kolovoz 2012 00:00

Država ulaže još 700.000 kuna u zonu Kukuljanovo

Grad bakar dobio nova bespovratna financijska sredstva ministarstva gospodarstva, a novac je namijenjen izgradnji infrastrukture.

 

Grad Bakar dobio je od države još 700.000 bespovratnih kuna za uređenje infrastrukture u Industrijskoj zoni Kukuljanovo. Prema riječima gradonačelnika Tomislava Klarića, koji je ugovor s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva potpisao prošloga tjedna na Brijunima, riječ je o novcu namijenjenom izgradnji javne rasvjete u radnoj zoni R-29, te za izgradnju infrastrukture platoa C u radnoj zoni R-27. Izgradnja infrastrukture u zoni R-27, koja se proteže na oko 100 tisuća četvornih metara, na prostoru od Bauhausa prema Kukuljanovu, u punom je zamahu, kaže Klarić. Raspisan je i natječaj za izgradnju poslovne zgrade na paltou C i sav bi posao do kraja godine trebao biti završen. Ukupna vrijednost izgradnje infrastrukture u dužini od 680 metara je procijenjena na 12 milijuna kuna. Država je do sada za tu investiciju već osigurala milijun kuna, odnosno ukupno 1,35 milijuna, kada se pribroji i 350.000 kuna iz ovog najnovijeg ugovora. Ostatak novca osigurat će Grad Bakar.

Izbor izvođača

Druga polovica iznosa iz brijunskog ugovora namijenjena je za financiranje izgradnje javne rasvjete u radnoj zoni R-29. Za taj posao, čija se vrijednost procjenjuje na 1,2 milijuna kuna, dobivena je građevinska dozvola i u tijeku je žalbeni rok za izbor izvođača radova. I ovdje će ostatak novca, oko 850 tisuća kuna, biti osigurano iz bakarskog gradskog proračuna. Zona R-29 prostire se na potezu iza županijske ceste Kukuljanovo – Mavrinci i nedavno usvojenim Urbanističkim planom uređenja povećana je za oko milijun četvornih metara zemljišta, tako da se sada prostire sve do linije razgraničenja s općinom Čavle.

U travnju ove godine država je upravo u ove dvije radne zone Gradu Bakru darovala 247.388 četvornih metara zemljišta, procjenjene vrijednosti oko 127 milijuna kuna. Prilikom potpisivanja darovnice, u travnju ove godine, premijerka Jadranka Kosor na Kukuljanovu je otvorila i 780 metara dugu cestu u čijoj je izgradnji, ukupne vrijednosti 10,5 milijuna kuna, država, odnosno Ministarstvo gospodarstva, sudjelovala s dva milijuna kuna.

Investicijski ciklus

– Zahvaljujući pomoći Vlade RH, te pravodobnom pripremom sve potrebne dokumentacije, uspjeli smo, bez kreditnih zaduženja, pokrenuti investicijski ciklus koji unatoč krizi niti u jednom trenutku nije zastao, istaknuo je gradonačelnik Klarić nakon potpisivanja ugovora na Brijunima, dodajući kako Grad Bakar, uz potporu države, stvara najveću Industrijsku zonu u Republici Hrvatskoj.

Industrijska zona Kukuljanovo prostire se na oko 500 hektara, od čega je u funkciji 270 hektara. Trenutačno u njoj posluje 140 poslovnih subjekata s više od 3.200 zaposlenika, a konačni cilj je, kako ističe bakarski čelni čovjek, stvoriti modernu, infrastrukturno i hortikulturno uređenu poslovnu zonu, u kojoj će biti otvoreno oko 10 tisuća radnih mjesta.

Radom protiv krize
Trenutno kroz projektiranje i realizaciju izgradnje cjelokupne infrastrukture, ravnanje te opremanje radnih platoa na površini većoj od 250 tisuća četvornih metara Grad Bakar osigurava posao brojnim projektnim, građevinskim i ostalim gospodarskim subjektima, dok će u konačnici s novim poslovnim objektima, od kojih se neki već grade, biti osigurana i brojna buduća nova radna mjesta, ističe gradonačelnik Klarić, dodajući kako, imajući razumijevanje za teškoće u kojima posluju, Grad već drugu godinu proizvodnim djelatnostima smanjuje komunalnu naknadu za 10 posto. Osim toga, napominje, gradilišta u Industrijskoj zoni Kukuljanovo nisu jedina – gradi se i novi Dječji vrtić i Dom kulture u Škrljevu, a u tijeku je i izgradnja vodovoda Melnice, investicija vrijedna oko 15 milijuna kuna.
– Imamo razloga za optimizam jer protiv krize se možemo boriti samo radom, a mi u Bakru mislim da to i zorno dokazujemo u stvarnosti, zadovoljan je gradonačelnik Klarić.