Novosti

Utorak, 13 Studeni 2012 00:00

Općini Čavle i Industrijskoj zoni jeftiniji – plin

Mreža prirodnog plina trenutno je dovedena u tri četvrtine Općine Čavle,  a nakonIndustrijske zone širit će se i na ostala područja Grada Bakra.


Početak distribucije prirodnog plina na području Općine Čavle i Industrijske zone Kukuljanovo omogućit će stanovnicima korištenje jeftinijeg energenta u odnosu na miješani plin koji su dosad koristili, a Industrijskoj zoni novi zamah i ulaganja – ocijenili su gradonačelnici Rijeke i Bakra Vojko Obersnel i Tomislav klarić te načelnik Općine Čavle Željko Lambaša, povodom priključivanja korisnika u Čavlima i Industrijskoj zoni na Energovu opskrbnu mrežu prirodnog plina.
- To će našim mještanima omogućiti korištenje i ekološki najprihvatljivijeg energenta.
Trenutno je mreža prirodnog plina dovedena u tri četvrtine područja Općine,  a vjerujem da ćemo u suradnji sa Energom stvoriti uvjete za plinofikaciju svih naselja, kazao je Lambaša.
Nakon Industrijske zone mreža opskrbe prirodnim plinom širit će se i na ostatak područja Grada Bakra,najavio je Klarić, u prvi plan stavljajući uspiješnu suradnju sa Energom, Općinom Čavle i Gradom Rijekom, kao i očekivani učinak plinofikacije na razvoj Industrijske zone.

- Zajedno s dosadašnjim ulaganjima u izgradnju vodovoda i kanalizacije stvorili smo infrastrukturno najopremljeniju industrijsku zonu u Hrvatskoj, što garantira njen razvoj.
I dosad smo imali upite velikih proizvođača koji su kao uvjet za gradnju pogona tražili opskrbu prirodnim plinom što im sada možemo ponuditi.
Preko naše zone provest će se i plinofikacija te druga komunalna infrastruktura radne zone Gorica na području Čavle, što je, uz sudjelovanje Rijeke kao većinskog vlasnika Energa, primjer suradnje između jedinica lokalne samouprave koji može biti uzor na razini čitave države, kazao je Klarić.
U istim je tonovima nastavio i Obersnel, u dvojakoj ulozi riječkog gradonačelnika i predsjednika skupštine Energa.
- Ovo je dokaz da Rijeku ne možemo promatrati isključivo u njenim administrativnim granicama.
Nemam teritorijalnih pretenzija prema susjednim jedinicama lokalne samouprave, ali Rijeka sa svojim potencijalima u mnogo je čemu poticaj razvoju novih djelatnosti u svom širem okruženju.
Ovaj primjer najbolje govori i o tome da javna uprava mora investirati u kriznim trenucima, kao i ostala ulaganja Energa u širenje mreže na području Grada Rijeke te općina Viškovo i Matulji.
To je investicijski ciklus koji je mnogima donio nove poslove, a građanima i privredi će omogućiti korištenje ekonomski i ekološki najprihvatljivijeg energenta, kazao je Obersnel.

Priključeno stotinjak kućanstva i četri tvrtke
Prirodni plin je korisnicima na području Općine Čavle i Industrijske zone dostupan od početka ovog tjedna, a trošak investicije iznosio je četri milijuna i 374 tisuća kuna, osiguranih kreditima HBOR-a i Erste banke.Trenutni kapacitet sustava je, prema riječima zamjenika direktora Energa Bojana Jurdane, osam tisuća metara kubičnih plina na sat, a korisnicima će, u odnosu na miješani plin, omogućiti 19 posto niže troškove.Dosad je na mrežu spojeno nešto više od stotinu nekadašnjih korisnika miješanog plina u kućanstvima, a u Indistrijskoj zoni četrti tvrtke, uz još pet koliko će ih uskoro biti spojeno budući da su podnijele zahtjev za priključenje.Nakon Čavala i Industrijske zone, mreža će se dugoročno širiti na područje Grada Bakra i Općine Jelenje, najavio je Jurdana.