Novosti

×

Upozorenje

Nije uspjelo učitavanje XML datoteke

Sadržaj izdvojen po datumu: Travanj 2016
Petak, 08 Travanj 2016 00:00

IND Zone: Posjet kineske delegacije

Dana 31. ožujka 2016.g., našu poduzetničku zonu je posjetila delegacija Odjela za gospodarstvo i trgovinu Veleposlanstva Narodne Republike Kine u  Hrvatskoj, zajedno s 20-tak poslovnih ljudi iz NR Kine. Delegaciju su srdačno primili gradonačelnik Grada Bakra g.Tomislav Klarić i direktor Industrijske zone d.o.o. Bakar g.Irvin Badurina.

Nakon uvodnih pozdravnih riječi dobrodošlice, prezentiran je nedavno snimljeni petominutni film,  koji posjetiteljima koji prvi puta borave u zoni na najbolji način daje osnovne vizualne i statističke podatke o  prostoru u koji su došli; Primorsko-goranska županija, Grad Bakar i Industrijska zona Bakar /Kukuljanovo/.

Gradonačelnik g.Tomislav Klarić je potom detaljnije predstavio svoju jedinicu lokalne samouprave - Grad Bakar, kao jedan od najstarijih gradova na sjevernom Jadranu s dugom, bogatom i burnom poviješću. Naglasio je također da je osebujni bakarski zaljev dug 4,5 km, širok 600 i dubine do 40 m, područje na kojem Sredozemno more najdublje prodire u europsko kopno, te da Grad Bakar i njena poduzetnička zona svojim iznimnim geostrateškim položajem predstavljaju izuzetno povoljno i kvalitetno mjesto s velikim razvojnim mogućnostima za sve investitore, pa tako i kineske.

Direktor Industrijske zone d.o.o. Bakar g.Irvin Badurina još jednom se zahvalio na posjetu najvećoj i infrastrukturno najrazvijenijoj poduzetničkoj zoni u RH. Potom je ukratko predstavio samu zonu, ukupnu površinu zone, broj poslovnih subjekata i zaposlenika u zoni, prostorno-plansku dokumentaciju, slobodne prostore u zoni, namjenu, infrastrukturu, uvjete gradnje, cijenu zemljišta, olakšice… Posebno je naglasio da je dio zone pod koncesijom i posluje u režimu Slobodne zone, koja omogućava ulagačima poslovanje pod posebnim carinskim i poreznim olakšicama.

Po završetku sastanka, gosti odnosno predstavnici Veleposlanstva Narodne Republike Kine u Hrvatskoj i kineske delegacije, kao i domaćini ovog susreta, izrazili su nadu u jačanje gospodarske suradnje i međusobnog ulaganja u obje zemlje. Investiranje kineskih poduzeća u Europi tj. Hrvatskoj, bilo bi od obostranog interesa i  važan čimbenik u bilateralnim odnosima dviju zemalja.

Objavljeno u Novosti
Utorak, 05 Travanj 2016 00:00

Posjet Industrijskoj zoni Kukuljanovo

Dana 11.3. po deveti put u proteklih 20 godina posjetio sam Poslovnu zonu Bakar u Kukuljanovu u vrletima nad Bakrom, u prisutnosti veleposlanika Azerbajdžana Kamila Kasiyeva i savjetnika za ekonomiju Azada Naghiyeva. Prva posjeta ovoj zoni bila je prije dvadesetak godina, a prvi veleposlanik koji ju je posjetio bio je poljski veleposlanik Wieslaw Walkiewič. Slijedile su kasnije posjete s Ukrajincima, Kinezima, Rusima, Izraelcima, Turcima, Mađarska, Slovačka, Norveška. Naravno, nisu to bile samo posjetem zoni. Bile su to posjete gradu Bakru i njegovim gradonačelnicima, te otvranje nekoliko izložbi, primjerice “: Kina, zemlja koju ne poznajete” u mjesnoj crkvi, ili nekoliko predavanja u Pomorskoj školi u Bakru. Većinski vlasnik ove zone je grad Bakar.

Zona je udaljena 140 km od Zagreba, 500 km od Beča, 500 km od Budimpešte, 560 km od Bratislave, 600 km od Münchena, 800 km od Praga. Udaljena je od zračne luke Rijeka – Krk 20 km, od zagrebačke 150 km, od tršćanske 85 km i od ljubljanske 130 km. No najvažnija je izravna mogućnost transporta morem preko luke Bakar, koja ima duboki gaz od 30m za teretne brodove. Luka Bakar povezana je sa željezničkom mrežom i sa zonom. Industrijska zona prostire se na 500ha, od toga je pola slobodno. Ima 150 korisnika, 3.500 zaposlenika. Uloženo je 40 milijuna eura u zonu. Posebno je odvojena Slobodna zona, u kojoj korisnici mogu koristiti porezne i carinske pogodnosti predviđene Zakonom o slobodnim zonama. Sagrađeni dio zone raspolaže s 5km  industrijske željeznice s prekrcajnom rampom, 12km cesta, sustavu opskrbe vodom i odvodnjom, odvojenim sustavom vatrogasne vode, odvojenim sustavima otpadne i oborinske vode, visokonaponskom mrežom s trafostanicom 110/35+KV, mjenim plinovodom, suvremenom TT-mrežom i uličnom rasvjetom. Industrijska zona sadrži: autobusne linije sa stanicama, benzinsku crpku, carinu, osiguravajuća društva, brodarske agente, parkirališta, lučko skladište, prodajni centar, teretanu, FINA-u, bankomate, skladišta, hladna spremišta, opskrbu plinom, policijsku postaju.

Ako govorimo o posjetama ovih zemalja, koje smo nabrojali, za sada postoji najveći interes kod Kineza. Njihove delegacije bile su u više navrata, u našoj organizaciji Hrvatsko-kineskog društva iz Zagreba, a nedavno i novoosnovanog Kinesko-hrvatskog društva iz Rijeke, s prof.dr.Simonićem, a naša posljednja posjeta pokazala je interes prijateljske zemlje Azerbajdžana, i vjerujemo da će u budućnosti doći do suradnjegospodarskim subjekata Azerbajdžana, Hrvatske, odnosno grada Bakra i Industrijske zone. 

Vjerujemo da ćemo u najkraćem vremenskom roku posjetiti ovu zonu i s delegacijom ruskog veleposlanstva, i još nekih zemalja. U razmjeni informacija sudjelovali su: direktor Irvin Badurina sa suradnikom, gosp. Ivanom Biskupićem, ambasador Kamil Kasiyev, savjetnik za ekonomska pitanja azerbajdžanskog veleposlanstva Azad Naghiyev i glavni tajnik koordinacije Andrija Karafilipović.

Autor: Andrija Karafilipović

Objavljeno u Novosti