Novosti

Sadržaj izdvojen po datumu: Prosinac 2019

Ugovor o izvođenju radova na izgradnji i opremanju prometnica u Industrijskoj zoni Kukuljanovo, vrijedan više od 25 milijuna kuna, danas je svečano potpisan u gradskoj vijećnici Grada Bakra. Potpisivanju je nazočio i resorni ministar Darko Horvat, koji je potom obišao Zonu.

Svečano je potpisan Ugovor o izvođenju radova na izgradnji i opremanju prometnica u Industrijskoj zoni Kukuljanovo, “težak” 25.186.115,23 kuna, između Grada Bakra i GP Krka.

Izgradnja prometnica dio je projekta “Gospodarsko središte hrvatskog primorja” koji se sa 9.961.949,35 kuna sufinancira EU sredstvima iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija.

Prva faza izgradnje dviju novih prometnica počinje 27. prosinca, a projekt koji će u konačnici na Kukuljanovo dovesti tridesetak novih poslovnih subjekata trebao bi biti završen 2021. godine.

“Otvaramo preko 300 tisuća kvadrata novog zemljišta na području Grada Bakra za buduće investitore koji će otvoriti nova radna mjesta. Već sada pregovaramo s nizom investitora. Želimo da naši mladi ostanu živjeti i raditi ovdje u našem predivnom kraju”, poručio je Klarić, naglasivši kako je u ovom trenutku u izgradnji ili pripremi izgradnje četrnaest novih hala te kako na Kukuljanovo stižu nove tvrtke, među kojima je i zvučni Volvo.

Svečanom potpisivanju značajnog ugovora nazočio je i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

“Zona na Kukuljanovu jedna je od najperspektivnijih, a po brojnu zaposlenih i najveća. Kada bi se ovakvi primjeri događali u Hrvatskoj otvorili bi puno veću perspektivu za razvoj poduzetništva. Ovakve investicije sigurno će promijeniti Hrvatsku. Stvaraju se preduvjeti za privlačenje novih investitora”, poručio je ministar Horvat.

Nakon potpisivanja ugovora ministar Horvat u društvu prvog čovjeka Grada Bakra posjetio je Zonu, gdje je obišao tvrtke MEP i Euromodul.

mep

Objavljeno u Novosti

Poziv za 59. sjednicu Skupštine društva Industrijska zona d.o.o. Bakar u srijedu 18. prosinac 2019.g. u 13:00 sati u prostoru Industrijske zone d.o.o. na Kukuljanovu.

Objavljeno u Novosti
Utorak, 17 Prosinac 2019 00:00

Bakar iz EU povukao 8,8 milijuna eura

EU sredstva povukao je Grad Bakar i tvrtke s ovog područja, a istaknuto je i kako se godišnje ovdje otvara 360 novih radnih mjesta

Nakon uspješnog Sajma EU fondova održanog u Bakru u srpnju prošle godine, Grad Bakar i Industrijska zona Bakar na Kukuljanovu bili su domaćini drugih Regionalnih dana EU fondova, čiji je organizator Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova, kao nositelj politike ravnomjernog regionalnoga razvoja u Republici Hrvatskoj. Program je otvorio gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, koji je tom prigodom kazao kako je Grad Bakar prije dvije godine ugostio Poslovni uzlet, a upravo se, istaknuo je, poslovni uzlet događa i u na području Industrijske zone na Kukuljanovu.

Brojčani pokazatelji
- Ovo je prigoda omogućiti svima vama, gospodarstvenicima, lakše dobivanje europskih sredstava, odnosno informacija kako do tih sredstava doći. Prije više od dvadesetak godina Hrvatska je bila razorena nakon rata, nismo imali autoceste, a prije 2013. godine nismo mogli ni sanjati da će Hrvatske predsjedati Europskom unijom. Danas Hrvatska plovi punim jedrima, grade se prometnice, gradi se Pelješki most, uskoro nam slijedi predsjedanje EU-om, a sve to radimo i sa željom da naši mladi ostanu ovdje živjeti, kazao je Klarić.

Pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a Tajana Huzak uvodno je kazala kako će se informativno-edukativna događanja pod nazivom Regionalni dani EU fondova organizirati u trideset gradova diljem Hrvatske, a šira javnost i svi zainteresirani pojedinci, na razumljiv i pristupačan način, moći će dobiti informacije o svim mogućnostima financiranja iz fondova EU-a. Predstavljajući brojčane pokazatelje ugovorenih projekata, Huzak je istaknula kako su Grad Bakar i tvrtke koje djeluju na bakarskom području za različite projekte iz europskih fondova do sada uspješno povukli 8,8 milijuna eura, odnosno 66,5 milijuna kuna, a riječ je o projektima optimizacija i ušteda energije proizvodnog pogona Vargon, povećanje kapaciteta i unapređenje proizvodnih tehnologija tvrtke Forzen Food International, Gospodarsko središte Hrvatskog primorja, poslovni razvoj poduzeća Riven kroz izgradnju i opremanje proizvodno-poslovne jedinice te povećanje konkurentnosti poduzeća Euromodul kroz izgradnju i opremanje nove tvornice. Huzak je predstavila i dio projekata realiziranih sredstvima EU-a na području Primorsko-goranske županije, među kojima poboljšanje vodne infrastrukture, izgradnja prometnice DC 403, projekt odvodnje Krk, sanacija jame Sovjak, projekte specijalistička usavršavanja liječnika, projekt reinkluzija, projekt »Radost za starost« i drugi, za koje je utrošeno ukupno 664,6 milijuna eura ili 5,1 milijardi kuna europskih sredstava.

Brojne investicije
Edukativno-informativni dio događanja započeo je panel raspravom »Razvoj Bakra kroz fondove Europske unije«, na kojoj su sudjelovali predstavnici institucija i lokalni poduzetnici s iskustvom korištenja sredstava iz EU fondova. Gradonačelnik Klarić tom je prigodom istaknuo kako se godišnje na bakarskom području otvara 360 novih radnih mjesta, a upravo je u tijeku novi investicijski ciklus na području Zone na Kukuljanovu. U izgradnji je ili pripremnoj fazi za izgradnju četrnaest novih poslovnih objekata, a kreće i realizacija velikog projekta koji će otvoriti više od 300 tisuća kvadrata novog zemljišta za buduće investitore, kazao je Klarić.

Objavljeno u Novosti
Četvrtak, 12 Prosinac 2019 00:00

Pogledajte novi promotivni film naše zone

Stara izreka da slika govori više nego tisuću riječi, bila je nit vodilja pri izradi novog promotivnog filma o Industrijskoj zoni Bakar na Kukuljanovu.

Kroz film se u svega 4 minute pokušalo na jedan atraktivan način, snimkama iz zraka, direktno sa gradilišta mnogobrojnih gospodarskih objekata i novih prometnica, kao i krupnim kadrovima raznih djelatnosti, dočarati konstantan dinamičan razvoj zone.

Svim potencijalnim investitorima zona je u filmu uz impresivne snimke predstavljena i opisno u obliku podnaslova koji u kratkim crtama daju sve osnovne podatke o zoni i Gradu Bakru na čijem se području zona nalazi i koji je ujedno vlasnik Industrijske zone d.o.o., odnosno našeg društva koje upravlja zonom. Upečatljivim kadrovima Grada Bakra s morske strane i zone u njenom zaleđu koja se kontinuirano širi, prezentira se kompletna slika prostora koji u novije vrijeme postaje uistinu gospodarsko središte hrvatskog primorja.

Novim ulagačima se kroz film daju kvalitetne informacije o najvećoj i najuređenijoj zoni u RH, njenom izuzetnom geostrateškom položaju, odličnoj prometnoj povezanosti i u konačnici o svim pogodnostima koje se pružaju i koje sve više prepoznaju mnogobrojni gospodarstvenici kako iz zemlje, tako i iz inozemstva.

BUDITE I VI DIO NAJVEĆE I NAJUREĐENIJE ZONE U HRVATSKOJ !!

Objavljeno u Novosti

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova, kao nositelj politike ravnomjernog regionalnoga razvoja u Republici Hrvatskoj i ove godine organizira informativno-edukativna događanja pod nazivom „Regionalni dani EU fondova“.

Putem brojnih događaja, koji će biti organizirani u 30 gradova diljem Hrvatske, šira javnost i svi zainteresirani pojedinci, na razumljiv i pristupačan način, moći će dobiti informacije o svim mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije. Nakon uspješnog Sajma EU fondova održanog u Bakru u srpnju prošle godine, grad Bakar će po drugi put ugostiti „Regionalne dana EU fondova“, ovaj put u vidu besplatnih edukacija o korištenju EU fondova.

Besplatne edukacije dosad su održane u Belom Manastiru, Biogradu na Moru, Bjelovaru, Gospiću, Ivancu, Karlovcu, Krapini, Križevcima, Novoj Gradišci, Opuzenu, Petrinji, Požegi, Puli, Solinu, Šibeniku, Umagu, Vinkovcima, Vukovaru, Virovitici, Zadru, Zaprešiću i Zaboku.

Besplatne edukacije o korištenju EU fondova održat će se u ponedjeljak, 16. prosinca, u Upravnoj zgradi Industrijske zone d.o.o. Bakar (Kukuljanovo 182/2) s početkom u 10 sati, a pozdravnim govorima otvorit će ih g. Tomislav Klarić, gradonačelnik Bakra i predstavnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Edukativno-informativni dio događanja započet će panel raspravom „Razvoj Bakra kroz fondove Europske unije“ na kojoj će sudjelovati predstavnici institucija i lokalni poduzetnici s iskustvom korištenja sredstava iz fondova Europske unije, nakon čega će uslijediti stručna predavanja pod nazivom „EU fondovi kao mogućnost financiranja“.

Po završetku stručnih predavanja održat će se interaktivna radionica "Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova za male i srednje poduzetnike" na kojoj će voditeljica projekata iz tvrtke Core Consulting d.o.o., Samanta Kušenić, okupljenima objasniti sve o preduvjetima prijave na natječaj, kako pravilno ispuniti prijavne obrasce, kako se priprema potporna dokumentacija te sve o proceduri slanja konačne prijave. Zaključno, svi sudionici imat će mogućnost postaviti pitanja vezana uz EU fondove.

Događaj “Regionalni dani EU fondova” namijenjen je svim građanima zainteresiranima za mogućnosti korištenja fondova Europske unije. Putem interaktivnih radionica, panel diskusija i edukativnih sadržaja, polaznici će uz korisne savjete ujedno imati priliku razmijeniti iskustva i povezati se s predavačima i drugim sudionicima, sa svrhom jačanja suradnje na svim razinama i realizacije što većeg broja projekata.

Prijavite se na besplatne edukacije, saznajte sve o mogućnostima korištenja EU sredstava i postanite dio svijeta EU fondova!

O projektu
Direktan link za prijavu

Svi zainteresirani za besplatne edukacije mogu se prijaviti na: www.danifondova.eu

Više informacija na: www.strukturnifondovi.hr
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na tel. 01/63 26 008.

Objavljeno u Novosti

Predblagdansko druženje gospodarstvenika i suradnika Grada Bakra na Kukuljanovu je danas okupilo broje poduzetnike.

Bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić poručio je kako u narednih deset godina u Zoni želi 200 novih poslovnih subjekata, čime bi se otvorilo nekoliko tisuća radnih mjesta.

Predblagdansko druženje gospodarstvenika i suradnika, u organizaciji Grada Bakra i Industrijske zona Kukuljanovo, u Ludwig’s gastro pubu je okupilo nekoliko stotina bakarskih poduzetnika. Okupljene su pozdravili Linda Sciucca, direktorica Industrijske zone Kukuljanovo i bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.

“Želimo da naš grad postane gospodarsko srce Hrvatskog primorja i Gorskog kotara. Krećemo u realizaciju velikih projekata, ovdje je preko 200 tvrtki. Prije deset godina kad smo radili ovu cestu iza Kaltenberga u novinama je bio veliki naslov- Svečano otvorili cestu koja nikuda ne vodi. Ta cesta je svih vas dovela ovamo, a za mjesec dana krećemo s izgradnjom dva kilometra novih cesta koje će, u narednih deset godina, nadam se voditi do novih 200 poslovnih subjekata i nekoliko tisuća radnih mjesta”, poručio je Klarić.

Bakarski gradonačelnik istaknuo je i kako je sinoć usvojen gradski proračun za 2020. godinu, "težak" 91 milijun kuna.

“Ogroman dio tog iznosa su sredstva koja ste vi uplatili, a mi ćemo vam ih vratiti kroz komunalnu infrastrukturu i sve što ćemo na ovom području napraviti. Vaš uspjeh je naš uspjeh”, bakarskim je poduzetnicima poručio Klarić, zaželjevši im sretne blagdane i puno uspjeha u 2020. godini.

uzvanici

Objavljeno u Novosti

Projekt prve hrvatske punionice za ukapljeni prirodni plin (LNG) dijelom je te europske infrastrukture transporta TEN-T. Od danas bit će upisana u europsku mrežu LNG punionica. Projektom ukupne vrijednosti 2.475.400 eura, koje je su financirali slovenski i hrvatski partneri.

U Industrijskoj zoni Bakar na Kukuljanovu otvorena je prva punionica za ukapljeni prirodni plin (LNG, UPP) u Hrvatskoj, čime je, kako je istaknuto, ostvaren još jedan važan korak ka uspostavi infrastrukture za alternativna goriva u Hrvatskoj.

Riječ o hrvatsko-slovenskoj investiciji koja se realizira u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) uz financijsku podršku INEA-e, europske agencije koja raspolaže s ukupno 23,7 milijardi eura za financiranje komponente prijevoza, jedne od tri okosnice CEF-a.

Punionicu je ispred nositelja aktivnosti na stvaranju preduvjeta za korištenje alternativnih energenata u prometu Republike Hrvatske otvorio pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić, koji je istaknuo kako resorno Ministarstvo daje punu podršku ovakvim i sličnim projektima te podupire međunarodnu suradnju u području razvoja infrastrukture za alternativna goriva.

- Projekt prve hrvatske punionice za ukapljeni prirodni plin (LNG) dijelom je te europske infrastrukture transporta TEN-T. Od danas bit će upisana u europsku mrežu LNG punionica. Projektom ukupne vrijednosti 2.475.400 eura, koje je su financirali slovenski i hrvatski partneri, obuhvaćene su tri punionice za LNG na području Slovenije i Hrvatske, Sežana, Kukuljanovo i uskoro Ljubljana, a s punionicom u Rijeci Hrvatska se napokon uključuje u europski projekt Blue Corridor i postaje dijelom europske infrastrukture punionica za LNG kao alternativno gorivo s niskim udjelom ugljika za teška cestovna vozila, kazao je Gospočić, dodajući kako će ova punionica imati ogroman gospodarski, ekonomski i ekološki značaj, jer će pridonositi snažnijem korištenju UPP-a/LNG-a u teškom teretnom prometu, dekarbonizaciji prometnog sustava te poboljšanju okolišne učinkovitosti prometnog sektora. Do 2030. godine punionice LNG-a za teretna vozila bit će izgrađene uz auto-ceste u Zagrebu, Zadru, Splitu, Slavonskom Brodu, Osijeku i Pločama u okviru europskog projekta Blue Corridor.

Uz Gospočića, svečanosti su nazočili i Domagoj Validžić, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike, Massimo Broglia, ataše Generalnog konzulata Talijanske Republike za gospodarstvo i energetiku te Claudio Cannacini, član uprave Butan plina, članice SHV grupe, najveće europske energetske tvrtke, kao i predstavnici Grada Bakra.

Tijekom programa IVECO je premijerno prikazao svoj novi model Stralis NP u konfiguraciji 4x2 tegljača, opremljenog s dva LNG spremnika kapaciteta 540 litara, odnosno s ukupnim kapacitetom od 1.080 litara, čime je uspio postići autonomiju kretanja i do 1.600 kilometara.

Objavljeno u Novosti

Sredinom studenog 2019.g. na platou oznake B 5.2 u zapadnom dijelu zone, započela je izgradnja proizvodno-servisne radionice za brodske motore i opremu investitora tvrtke ORECO d.o.o. iz Rijeke.

Tvrtka je osnovana 1993.g. te je tijekom godina poslovanja postala vjerodostojan partner mnogobrojnim društvima u zemlji i inozemstvu.

Oreco d.o.o. je ovlašteni zastupnik za vodeće svjetske proizvođače diesel motora, generatora, filtera, brodskih reduktora i ostale opreme, kao što su CUMMINS inc. - A Global Power Leader, Cummins Onan Quiet Diesel Generators, The Fleetguard Advantage,
The Fleetguard Advantage, WALKER AIRSEP, JETS™ - Sanitary Systems, SOLA CURE - Marine Blinds, AUXANO - Hydraulic Bolts for Maritime Industry, i dr.

U okviru daljnjeg razvoja društvo je prepoznalo sve pogodnosti naše zone za svoju novu investiciju ; uređena, poravnata i potpuno komunalno opremljena zemljišta, pozitivno poslovno okruženje, dobar položaj i prometnu povezanost zone s autocestama…
Građevinska čestica na kojoj se gradi objekt je površine 2.332 m², pravilnog pravokutnog je oblika i priključena je na prometnicu s kompletnom infrastrukturom.

Tvrtka Oreco d.o.o. na tom zemljištu planira u konačnici imati opremljenu proizvodno servisnu radionicu sa svim potrebnim specijalnim alatima za servis i održavanje dizel motora i pripadajuće opreme, te ispitivanje injektora motora. Uz servisnu radionicu nalazi se i skladište s originalnim rezervnim dijelovima kao što su remeni, impeleri, termostati, brtve i filteri za sve modele diesel motora. Osim samog rada u servisu, djelatnici buduće gospodarske građevine povremeno će odlaziti i na plovila ili strojeve na teren.

Građevina je složenog oblika ukupne dužine 33,36 m i širine 22,38m, visine 8,20 m, a sastoji se od prizemlja i I. kata ukupne bruto površine 794,26 m². Sukladno ostalim odrednicama iz važeće prostorno-planske dokumentacije, čestica ima odgovarajući broj parkirnih mjesta, kao i postotak zelenih površina.

Vrijednost investicije je oko 5.000.000,00 kn a završetak radova se očekuje u lipnju 2020.g. Više o društvu ORECO d.o.o. na www.oreco.hr

Objavljeno u Novosti