O nama

Smještaj

Industrijska zona Bakar

Industrijska zona smještena je u neposrednom zaleđu grada Bakra, na 10 km udaljenosti od grada Rijeke.

Izgradnja Zone započela je 1975. godine. U neposrednoj blizini nalaze se naselja Škrljevo, Kukuljanovo, Cernik i Čavle.

Regionalni položaj Zone vrlo je prikladan:

 • smještena je na izuzetno povoljnom geo-strateškom pravcu, koji povezuje Srednju Europu sa Mediteranom, jednim od najkraćih prometnih puteva
 • Zona je okružena prometnim pravcima postojeće auto-ceste Rijeka-Zagreb, te prometnicama Rijeka-Trst i Rijeka-Split
 • luka s terminalom za rasuti i generalni teret u Bakru nalazi se na udaljenosti od svega 5 km
 • u neposrednoj blizini je željeznička stanica Škrljevo, u smjeru Rijeka – Zagreb i Rijeka – Ljubljana
 • blizina bogatih izvora u Bakru, zajedno sa novoizgrađenim spojnim vodovodom Draga – Krasica, u potpunosti zadovoljava sve potrebe za opskrbom vodom
 • na otoku Krku predviđena je izgradnja LNG Terminala (terminala za zemni ukapljeni plin), čije se povezivanje s kopnenom prometnom mrežom predviđa u neposrednoj blizini Zone, osiguravajući tako dovoljnu količinu ekonomski isplativih energetskih izvora
 • međunarodni aerodrom Krk smješten je na udaljenosti od 20 km od Zone, a sportski aerodrom Grobnik svega 7 km
 • blizina grada Rijeke s razvijenom lučkom infrastrukturom, brodograđevnom industrijom, uslužnim i trgovinskim sektorom te modernim Sveučilištem i suvremeno opremljenim obrazovnim sadržajima u novoizgrađenom Kampusu na Trsatu na udaljenosti od svega 10 km   osigurava izvrsnu direktnu znanstvenu podršku i potrebnu logistiku Industrijskoj zoni na Kukuljanovu.

Brojni turističko-ugostiteljski sadržaji predstavljaju također podršku poslovnim djelatnostima Zone, udovoljavajući i na taj način potrebama poslovnih partnera.

Primorsko-Goranska županija

Cjelokupno područje Republike Hrvatske podijeljeno je na 21 županiju, među kojima je i Primorsko-goranska županija.

Primorsko-goranska županija smještena je na sjevernom dijelu hrvatskog Jadrana. Njezin značaj leži u njenom geografskom položaju. Županija je smještena na sjecištu prometnih pravaca od centralne Europe do Jadrana i Mediterana. Regija također povezuje dva najznačajnija centra u Hrvatskoj, Zagreb kao glavni grad i Rijeku kao najveću hrvatsku luku.

Prema prirodnim i ekonomskim karakteristikama, ova Županija obuhvaća tri različita regionalna područja:

 • Gorski kotar, sa razvijenom šumarskom industrijom, preradom drva i drvnom industrijom
 • Otoke sa razvijenim turizmom i ugostiteljskom djelatnošću, uz nešto poljoprivrede i ribarstva
 • Obalno područje kao industrijski centar s razvijenim transportnim i prometnim vezama

Prostor Primorsko-goranske županije dijeli se na tri dijela - goransko područje, primorsko i otočno područje i obuhvaća površinu od 7.931 km2, od čega na kopneni dio otpada 3.587 km2 a na morski dio 4.344 km2.
Primorsko-goranska županija obuhvaća 14 gradova i 22 općine te 510 naselja u sastavu gradova i općina u kojima, prema popisu iz 2011.g., ukupno živi 296.195 stanovnika. Sjedište i najveći grad  Županije je Rijeka s 128.624 stanovnika, ostali veći gradovi su Opatija (11.659), Crikvenica (11.122), Kastav (10.440), Bakar (8.279), Mali Lošinj (8.116) stanovnika itd.

U regiji postoji nekoliko vrsta klime. Područje otoka i obale ima mediteransku klimu, dok je klima u zaleđu kontinentalna.

Na razvoj Primorsko-goranske županije posebno je utjecala njena povezanosti sa glavnim prometnim pravcima, zahvaljujući svojem atraktivnom geografskom položaju. Stoga su postojeći gospodarski objekti uglavnom smješteni na obalnom području Županije, uključujući i Industrijsku zonu i Slobodnu zonu na Kukuljanovu.

Grad Bakar

Grad Bakar nalazi se na sjevernom Jadranu i dio je Hrvatskog primorja koje se proteže od Senja do Rijeke. Smješten je 10-ak kilometara istočno od Rijeke i nalazi se u dnu kamenita zaljeva, koji se zove Bakarski zaljev. Bakar i Bakarski zaljev mjesto je na kojem Sredozemno more najdublje prodire u europsko kopno i tu se najviše približava kontinentski zatvorenoj Srednjoj Europi.

Zahvaljujući toj činjenici Bakar se nalazi na udaljenosti od samo nekoliko sati vožnje automobilom od Austrije, južne Njemačke, Mađarske, Češke, Slovačke itd., a na sat vremena vožnje udaljen je od Italije i Slovenije.

Bakar i u okvirima Hrvatske ima vrlo povoljan zemljopisni položaj jer mu se u neposrednoj blizini nalaze Istra, kvarnerski otoci te planinski predjeli Gorskog kotara i Like. Također, i unutrašnjost Hrvatske s glavnim gradom Zagrebom kao i Dalmacija na dohvat su ruke zahvaljujući novoizgrađenim suvremenim auto-cestama.

Doznajte više o Gradu Bakru: www.bakar.hr i www.tz-bakar.hr

Bakarski zaljev

Bakarski zaljev ,svojevrsni fjord Jadranskog mora dugačak je oko 4,5 km, širok do 1,1 km, a dubine do 40 m. U zaljevu se nalaze 2 naselja - grad Bakar na sjeveru te mjesto Bakarac na jugu. Na izlazu iz zaljeva je grad Kraljevica.
S Riječkim zaljevom veže ga 0,3 km širok morski prolaz.

Zaljevom prolazi jadranska turistička cesta, a sjeverozapadno od grada se nalazi spoj s auto-cestama  Rijeka-Zagreb-Split odnosno cestom prema Sloveniji, Italiji i Austriji.

Bakarski zaljev je poznat po velikoj dubini mora, ali posebna  vrijednost je u činjenici da raspolaže operativnom obalom s dubinom mora od 18 m što omogućuje prihvat brodova do 150.000 DWT-a, za sipki teret na istočnom dijelu, dok se na njegovom zapadnom dijelu nalazi naftna luka Urinj i RO-RO terminal za drvo i generalni teret.

Korisne informacije

karta-zone
tko-je-u-zoni
brosura